sâmbătă, 15 decembrie 2007

Maria Dan Golban


Data si locul nasterii:
07.05.1967, loc. Frasinet, com. Margau, jud. Cluj

Studii:
licentiata a Facultatii de Management in Economia Turismului si Comertului International din cadrul Universitatii Ecologice Bucuresti.

Ocupatia:
- referent folclor muzical la Centrul Judetean al Creatiei Populare Cluj
- realizator si prezentator al unei emisiuni folclorice la postul local de televiziune "NCN tv" Cluj-Napoca
- interpreta a cantecului popular din Zona Huedinului, jud. Cluj



Activitatea artistica
am inceput-o in primii ani de liceu, desi, prima data am cantat in fata publicului la 6 ani, la serbarea primului final de an scolar, cand spectatori mi-au fost parintii colegilor mei de scoala, satenii din Frasinetul meu natal. Aplauzele primite atunci au facut sa se nasca in mine samburele sperantei ca intr-o zi voi canta pe o scena adevarata si o multime de spectatori ma vor rasplati cu aplauzele lor.
Dumnezeu a fost intotdeauna generos cu mine, implinindu-mi visele, inca din copilarie. Astfel, copila de la poalele Muntelui Vladeasa, care desi isi invata lectiile la lumina lampii, era premianta in fiecare an, s-a intalnit cu clipa in care trebuia sa-si paraseasca satul si pe cei dragi, pentru a urma cursurile scolare la Cluj, dar si pentru a-si implini visul de "a canta oamenilor".
In clasa a X-a, am obtinut Premiul I la un concurs intre licee, acest lucru incurajandu-ma sa ma inscriu la un ansamblu folcloric. M-am inscris la Ansamblul Folcloric "Fluierasul", unde vreme de 12 ani am fost atat dansatoare, cat si interpreta a cantecului popular. In toti acesti ani, am avut sansa de a participa la multe turnee in tara si strainatate, unde am vazut ce mare e puterea cantecului si jocului romanesc.



Prima participare la un festival concurs
a fost in 1992, la "Cindrelul-Junii Sibiului" de la Sibiu, unde am fost laureata cu Premiul II.In 1993, am obtinut Premiul I la festiv. "Flori de stanca" de la Campulung Muscel. Anul 1994 mi-a adus Marele Premiu la festiv. "Toamna Buzoiana" de la Nehoiu-Buzau, dar si titlul de castigatoare absoluta (public si juriu) a Topului Tinerilor Interpreti, realizat de Radiodifuziunea Romana Bucuresti.
Au urmat inregistrari la Radio Cluj si Bucuresti, dar si filmari la Televiziunea Nationala.
Oamenii de specialitate care au avut incredere in mine si mi-au netezit acest drum dificil, dar extrem de frumos, sunt: Dumitru Buzoianu, Sava Negrean-Brudascu si Gelu Furdui de la Radio-Tv Cluj, Eugenia Florea, Angela Marinescu si Gruia Stoia de la Radio Difuziunea Romana Bucuresti, Theodora Popescu, Niculina Merceanu, Maria Tanase-Marin de la Societatea Romana de Televiziune Bucuresti. Din 1995 mi s-a mai implinit un vis, acela pe care il are orice interpret de folclor din Romania, de a fi colaborator si prieten al emisiunii "Tezaur folcloric", realizat si prezentat de cea care vreme de peste 20 de ani ne aduce in case cele mai valoroase creatii populare impreuna cu interpretii acestora, Marioara Murarescu.

Primul album
In anul 1998, sub indrumarea redactorului Gelu Furdui, am inregistrat primul album, pe care l-am intitulat "De la Frasinet la vale", colaborand cu reputatul dirijor, violonistul Ovidiu Bartes. Datorita respectului pe care il port pentru profesionalismul si pasiunea cu care isi realizeaza emisiunile, am rugat-o pe D-na Marioara Murarescu sa-mi scrie prefata de pe coperta albumului, dar si sa prezinte spectacolul pe care l-am realizat cu ocazia lansarii acestuia.
Inregistrari pentru un alt album am realizat in anul 2000, impreuna cu Orchestra "Dor Transilvan" din Bistrita, sub bagheta maestrului Stefan Cigu, si cu Taraful de la Vata, condus de Pera Bulz. Acest album l-am numit "Bate vant de sub Vladeasa".

Folclor nepieritor
Dragostea si pretuirea pentru folclorul si traditiile acestui neam, m-au determinat in august 2001, sa raspund afirmativ propunerii facute de postul local de televiziune, NCN TV Cluj, aceea de a realiza si prezenta o emisiune de folclor. Marile satisfactii de-abia acum le-am simtit, ele fiindu-mi oferite de telespectatorii clujeni care-mi multumesc pentru fiecare seara de marti in care le intra in case timp de o ora si jumatate, cele mai frumoase cantece, interpretate de cele mai reprezentative nume ale genului, atat din judet, cat si din tara.
Urmare succesului acestei emisiuni, in anul 2002, a venit propunerea din partea Centrului Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare Cluj, sa particip la concursul pentru ocuparea postului de referent muzical. Am acceptat fiind constienta ca am doar de invatat si pot contribui astfel la conservarea, valorificarea si promovarea culturii populare, element al identitatii noastre.

(Articol preluat de pe site-ul www.folclornepieritor.ro)

Bun gasit tuturor !


Acest blog este gandit ca o prelungire a emisiunii Traditii, difuzata in fiecare sambata, de la ora 21:30 la Radio Dor de Tara si are ca scop promovarea folclorului autentic romanesc. Pe acest blog puteti descoperi tinerele talente ale muzicii populare romanesti...
 
©eugen emeric chvala , j.e.i. 2007 si RDT | No part of the content or the blog may be reproduced without prior written permission of it's owner.